איך לתחזק קפיר?
קפיר מכונה לרוב “פטריית החלב”. מי שמכיר את השם יודע שמדובר בדרך לייצר משקה המזכיר יוגורט טעים, קרמי ועתיר תועלת בריאותית.
למעשה מדובר במבנה מורכב של חיידקים ופטריות שחיים יחד בסימביוזה.
הם נראים כמו גרגרים קטנים (קצת דומים לתפרחת כרובית).
מוסיפים להם חלב והם מייצרים לנו משקה קפיר, שהוא למעשה סוג של יוגורט פרוביוטי שמכינים בבית.
מה התועלת הבריאותית?
הקפיר הוא משקה פרוביוטי ולכן משפיע על אוכלוסיית החיידקים, הפטריות ושאר היצורים הקטנים שמתארחים אצלנו במעי ומשפיעים על בריאותנו.
מחקרים רבים בוצעו על אוכלוסיות השותות קפיר, לכך מתווספים גם ניסיון קליני וידע מסורתי העובר במשך דורות.
רק דוגמה למספר בעיות בריאותיות שנמצא שהקפיר מסייע להן:
מחלות מעי דלקתיות, בעיות עור, שומנים בדם, בעיות עיכול, אוסטיאופורוזיס, מחלות אוטואימוניות, מחלות לב.
הוא כמובן נהדר למניעה ולשיפור הבריאות גם אצל אנשים בריאים.
איך החלב הופך למשקה קפיר?
החיידקים והפטריות בקפיר ניזונים מהסוכר שבחלב, ומפרישים חומצה לקטית.
החומצה גורמת לחלבון החלב להסמיך.
כך מתקבל משקה כמעט ללא לקטוז, עשיר בחומרים מזינים, קרמי וטעים.
מה הטעם?
המרקם של משקה קרמי, הטעם חמצמץ.
יש האוהבים להוסיף דבש (וזה אף ישפר את ספיגת הסידן), פירות או גרנולה.
אנחנו שותים כמו שזה, או אוכלים עם שיבולת שועל עדינה, פירות ואגוזים.
איך מכינים קפיר בבית?
זה יכול להשמע קצת מסובך, אך אחרי שעושים כמה פעמים, מבינים עד כמה זה פשוט ומהיר.
מה תצטרכו?
גרגרי קפיר – יש להשיג גרגרי קפיר ממישהו שכבר יש לו.
אם יש לכם מכר שמגדל קפיר, בקשו ממנו.
אתם יכולים גם לחפש קבוצות פייסבוק שונות העוסקות במוצרים מותססים ולשאול שם, או לפנות אליי.
חלב – עיזים, כבשים, פרה (יש המעידים על כך שניתן להכין גם משקאות חלב צמחיים כמו סויה, שקדים או אורז.
אני לא ניסיתי, ומי ממכריי שניסה, לא הצליח).
צנצנת זכוכית
חיתול בד או גאזה
מסננת פלסטיק
כף עץ או פלסטיק
התהליך
1. שמים את הגרגרים בתוך צנצנת עם חלב. כמות החלב היא בערך 1 כוס חלב ל-1 כף גרגרי קפיר.
את הצנצנת מכסים בחיתול בד ושמים על השיש ל-20 שעות.
2. מסננים במסננת פלסטיק (בשום פנים ואופן לא מתכת).
הנוזל שעבר סינון הוא משקה הקפיר. נשמר לשבוע במקרר.
3. מה שנשאר בתוך המסננת – אלו גרגרי הקפיר. מעבירים את המסננת עם הגרגרים מתחת לברז מים לשטיפה (רק במים!).
מעבירים לצנצנת זכוכית נקיה עם חלב חדש. מכסים בחיתול בד ושמים שוב על השיש ל-20 שעות וכך הלאה.
אם לא מעוניינים להכין בכל יום, סוגרים את הצנצנת בבד נושם ושמים במקרר.
המיטבי הוא להכין קפיר 2-7 פעמים בשבוע.
גרגרי הקפיר יכולים להחזיק מעמד עד 4 שבועות במקרר ללא החלפת החלב (אך עדיף מקסימום שבועיים).
במקרה כזה, המשקה שיסונן לא יהיה ראוי למאכל, אך ניתן יהיה להעביר את גרגרי הקפיר לחלב חדש ולהמשיך בתהליך.
 
				 
													 
													 
													 
													 
													 
													